Introduktion til to artikler om Anton Heiller
- Thomas Obeth
- 31. mar.
- 1 min læsning
- af Thomas Obeth, foråret 2025

I året for Anton Heillers (1923-1979) jubel-centenarium, 2023, følte jeg mig forpligtet til at gøre noget for at markere denne milepæl, som jeg desværre, og ganske korrekt, frygtede ville blive forpasset i det meste af vor hjemlige kirkemusiksamfund.
Dette afstedkom på opfordring fra flere kollegaer disse to artikler og en koncertforedragsrække i samarbejde med Lars Rosenlund Nørremark, der i foredragsdelen fortalte om verdenskrigenes påvirkning af de kulturelle udtryk og blev en slags "Hvordan endte vi dog lige her?" i relation til Anton Heillers tonesprog og æstetik; et tonesprog publikum herefter blev udsat for i godt tre kvarter med undertegnede på orgelbænken.
Følgende to artikler er tilsammen et forsøg på kortfattet at beskrive "hele" Anton Heiller: den enes fokus på biografien, orgelmanden og hans varige indflydelse som underviser – den andens på komponisten og dennes kompositioner, hovedsageligt dem for orgel.
Med ønske om god læselyst og et håb om, at flere vil få øjnene op for Anton Heiller, ikke kun som organist, underviser og improvisator, men så sandelig også som komponist, hvor han fortjener en mere markant plads, end han har fået.
De to artikler kan findes her:
Jeg ønsker her at bringe følgende rettelse til min artikel "Danske perspektiver"på Anton Heiller [Orglet 1-2023]:
På side 19 mangler der i dispositionen for det historisk signifikante Ursulaorgel i Wien i Brustwerk (II): Quint 1 1/3'